Zveme na odborný seminář k výzkumům v knihovnách

09.03.2010 20:07

Ve spolupráci se SKIPem bychom Vás rádi pozvali na jednodenní seminář věnovaný výhradně tématu výzkumů čtenářů knihoven.
Termín: 15.4., 10:00-14:00
Místo konání: Národní knihovna ČR, zasedací místnost, 1. patro.

Název semináře:

Výzkumy knihoven - k čemu mohou pomoci a jak je co nejlevněji uskutečnit

Popis:

Tématem semináře budou praktické ukázky, jak mohou být využity výsledky výzkumu čtenářů pro změnu služeb knihovny či pro komunikaci se čtenáři a s veřejností. Ukázky budou představeny na konkrétních příkladech z výzkumů. Následně budou představeny možnosti, jak takový výzkum uspořádat s přijatelnými náklady.

Podrobnější popis:

Výzkumy čtenářské spokojenosti a čtenářského chování přinášejí knihovnám cennou zpětnou vazbu o tom, jak jsou jejich služby čtenáři hodnoceny, jak jsou spokojeni, o jaké služby mají zájem. Můžeme se často domnívat, že víme, co si naši čtenáři myslí a co si přejí, ale až když se jich zeptáme, můžeme si být jisti, že nejde jen o naše domněnky. Výsledky nám mohou pomoci při důležitých rozhodnutích o změnách stávajících služeb či při zavádění nových služeb. Data z výzkumu často přinášejí nové podněty pro komunikaci se čtenáři i veřejností obecně. Pro čtenáře je pozitivní skutečností i to, že se zajímáme o jejich názor, a posilujeme tak vztah mezi čtenářem a jeho knihovnou. Údaje z výzkumu mohou být užitečné i při jednání se zřizovatelem knihovny. Na semináři si ukážeme, jak konkrétně mohou být výsledky výzkumu využity, a to na příkladech z Městské knihovny v Praze.
Ve druhé části se budeme zabývat tím, jak výzkum uskutečnit. Jaké nároky to klade na knihovnu, jaké jsou hlavní kroky při realizaci výzkumu, jak se vyvarovat častých chyb a jaké jsou možnosti uspořádání výzkumu za přijatelných finančních podmínek.

Informace k přihlášení doplníme - pokud máte zájem být informováni, zaregistrujte se k odběru novinek.

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.